Selvforsyningsmor

Pludselig blev verden dækket af et tyndt, hvidt tæppe. Og alting lå badet i orange og purpur, da det alt for tidligt blev aften.

img_1501

img_1497

img_1504

Jeg vil starte en samtale om det nære, langsomme og sanselige liv.

På min hylde med bøger om havebrug, selvforsyning og natur står Katrine Rudolphs bog Et liv med tid til livet. Den er skrevet i starten af 90’erne af en ung, idealistisk kvinde, og indeholder drømme, beretninger og praktisk erfaring fra hendes families lav-materialistiske tilværelse på et sjællandsk husmandssted. Bagsiden beskriver bogen som en “brugsbog”, og det er den virkelig blevet for mig. Jeg læser den vel nok en gang om året, og bliver igen og igen inspireret og opmuntret. Forfatteren gør sig i bogen til talskvinde for to livsformer – det selvforsynende og det hjemmegående liv. Og for mig er det lige præcis det, der er drømmen. Kombinationen af at tilbringe det meste af min tid sammen med mine børn og min mand, og samtidig skabe et levende hjem med sanselige, meningsfyldte daglige opgaver. For mig giver det ro og glæde, og jeg er så taknemmelig for hver eneste dag at vandre ud af den sti.

For halvanden uges tid siden holdt foreningen Praktisk Økologi festival i Aarhus, og vi var af sted hele familien for at blive inspireret og møde andre, der interesserer sig for havebrug og selvforsyning. Jeg havde meldt mig til at holde et værksted med titlen “Selvforsyningsmor – praktisk økologi som familielivsstil”, og havde en konstruktiv og berigende samtale med omkring 15 andre kvinder (plus et par modige mænd). Min motivation for oplægget var, at jeg selv godt kunne tænke mig en løbende dialog med andre, der kombinerer familieliv og selvforsyning – for at udveksle erfaringer og høre om andres planer, drømme og oplevelser.

Værkstedet tog udgangspunkt i tre spørgsmål:

* Hvad er selvforsyning for os som kvinder og mødre?
* Hvordan kommer vi i gang med selvforsyning i familien?
* Hvilke værdier er det, der er vigtige for os i forhold til vores børn?

Og de tre punkter vil jeg bruge noget tid på at skrive om i den næste tid. Kom gerne med input – hvordan er du selvforsyningsmor?